Terug naar overzicht

Wat doet korte stukken en stilstand met uw auto?

‘Minder rijden betekent minder onderhoud’. Echter, is dit helaas niet het geval. Ook als uw auto veel stilstaat, zijn er onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Denk hierbij aan de accu. Waarom? Dat leggen we graag aan u uit in onderstaande scenario’s.


Scenario 1: u rijdt alleen maar korte stukken met de auto

Als u alleen gebruikt maakt van de auto om bijvoorbeeld boodschappen te doen, dan heeft dit weerslag op de accu. Doordat de accu regelmatig stroom moet leveren om te starten, krijgt hij met korte stukjes niet de kans om volledig opgeladen te worden. Met als gevolg, dat bij het rijden van korte stukken de accu beperkt of, in het ergste geval, helemaal niet oplaadt.

Niet alleen de accu vermindert aanzienlijk door het rijden van korte stukken, ook de motor komt dan niet voldoende op temperatuur. Het starten van een koude auto is het slechtste wat u kunt doen. Niet dat u een keus heeft, want anders kunt u de auto nooit gebruiken. Wanneer de auto een tijdje stilstaat, zakt de olie in de motor naar onderen. Bij het eerste stukje dat u rijdt, moet de olie zich nog verspreiden. Bovendien is de olie ook nog dikker omdat het koud is, waardoor er minder smering is. Als u de auto niet voldoende op temperatuur laat komen, blijft de olie koud en verdampt het vocht niet. Door het vocht ontstaat er witte smurrie in de oliedop en andere plekken. Dit is uiteraard niet al te best voor uw auto.

Alleen met het rijden van langere stukken komt zowel de accu als de motor voldoende op temperatuur om schade tegen te gaan.


Scenario 2: uw auto staat al weken stil

Langdurige stilstand heeft net zo goed gevolgen voor onderdelen van uw auto. Allereerst is dat wederom de accu. Ondanks dat u de auto niet gebruikt, verbruikt deze wel stroom. Denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. Door geen gebruik te maken van de auto laadt uw accu niet op waardoor deze leegloopt of zelfs kapot gaat.

Tevens veroudert de brandstof in uw auto, waardoor er verontreiniging ontstaat in de tank. Dit heeft tot gevolg dat het motorvermogen afneemt, uw brandstofverbruik stijgt en je CO2-uitstoot toeneemt. Dan hebben we het nog niet gehad over de banden welke afvlakken aan de onderkant of de remmen die verkleven waardoor u moeilijk van uw plek komt. Om dit te voorkomen raad ik u aan om de auto minimaal één keer per week te starten, en om bovenstaande problemen te voorkomen, langere ritten te rijden!


De oplossing: onderhoud!

We kunnen nu concluderen dat korte ritten en langdurige stilstand net zo goed zorgt voor slijtage aan onderdelen van uw auto. Heeft u weinig gebruik gemaakt van uw auto? Houdt uw auto in topconditie door periodiek auto-onderhoud. Bij een grote onderhoudsbeurt controleren we uw auto op circa 90 punten. Na een onderhoudsbeurt gaat u weer veilig en zorgeloos de weg op. Maak nu snel een afspraak.