Airco in de auto

Airconditioning. Iedereen kent het. Maar hoe werkt airco eigenlijk? Behoeft je airco onderhoud en zo ja, hoe doe je dat? Baan Automotive Monteur Robert Dragstra over soorten airconditioning, mogelijke problemen met uw airco en oplossingen hiervoor, en tips met betrekking tot aircogebruik.

Soorten Airconditioning

Aircosystemen komen in drie verschillende soorten: volautomatische airco, semi-automatische airco en handbediende airco.

Volautomatische airconditioning

Volautomatische airconditioning wordt vaak aangeduid met de term ‘climate control’. Dit houdt in dat de optimale klimaathuishouding binnen uw auto geregeld wordt door het systeem. Door verschillende facetten te monitoren door middel van sensoren (zoals de luchtkwaliteit en de straling van de zon), kan een climate control systeem alles voor u regelen. Wat moet u zelf nog doen? Niks. Enkel de gewenste temperatuur instellen. Het systeem berekent en doet de rest.

Semiautomatische airconditioning

Semiautomatische airconditioning (kort: climatic) controleert de temperatuur op verschillende plekken in de auto maar past zich niet volledig aan zoals volautomatische airco doet. U dient zelf nog in te stellen met welke kracht koelere lucht wordt geblazen.

Handbediende airconditioning

Handmatige airconditioning dient volledig bediend te worden door de inzittenden van de auto. U stelt zelf de temperatuur en de blaaskracht in.

Problemen met uw airconditioning

Airco in uw auto is een welkome luxe. Het kan daarom erg vervelend zijn als uw airconditioning niet naar behoren functioneert. Wij hebben veel voor-komende problemen en hun oplossing voor u op een rij gezet. 

Vieze geur uit de airco

Een vieze/muffe lucht uit uw airconditioning wordt veroorzaakt door vastzittende bacteriën en schimmels in de airco. Om van deze lucht af te komen zal de airco dus gereinigd moeten worden. Een reinigingsbehandeling met een speciaal en veilig schoonmaakmiddel speciaal voor airconditioners is hiervoor de oplossing. Vraag uw monteur hiernaar.
Voorkomen is beter dan genezen
Schimmels en bacteriën nestelen zich in de verdamper van de airco wanneer deze niet goed kan drogen. Verdampers worden koud en vochtig door condens uit de buitenlucht als de airconditioning aan staat. Tip: Zet uw airco altijd zo’n 10 minuten voor aankomst op uw bestemming uit, zodat de verdamper goed kan drogen.

De airco koelt slecht

Als de airco nog wel koelt maar het is veel minder dan normaal gesproken, kan de druk weggevallen zijn door een gebrek aan koelvloeistof. U kunt dit probleem eenvoudig verhelpen door uw koelvloeistof bij te vullen.

De airco doet niks meer

Dit kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen betreft het een lekkage, in andere gevallen is er sprake van een technische storing.
Om dit probleem te verhelpen kunt u het beste naar een monteur gaan. Baan Automotive spoort lekkages op met behulp van formeergas en in het geval van een technische storing zullen zij ook weten wat te doen.


Onderhoud van uw airconditioning

Evenals alle andere auto-onderdelen vergt uw airconditioning onderhoud. Voor de frequentie van het onderhoud maakt het niet uit of de airco veel of weinig wordt gebruikt. Reparatie van uw airco is een dure aangelegenheid dus probeer dit te voorkomen door middel van goed onderhoud. Om de werking van uw airconditioning zo goed mogelijk te waarborgen kunt u de volgende afspraken vastleggen met uw monteur.

  • Jaarlijkse controle van de airconditioning.
  • Eens in de 1,5 jaar de vloeistof laten bijvullen.
  • Tijdens de grote beurt de interieur- en pollenfilters laten vervangen.

Onthoud: Een drooglopende airco gaat gegarandeerd kapot. Wees er dus alert op dat het koudemiddel van uw airco regelmatig wordt aangevuld.

6 tips voor uw airco

Voor optimaal gebruik van uw airco hebben wij de volgende tips opgesteld, zodat vieze luchtjes voorkomen wordt en uw brandstofverbruik binnen de perken blijft.

  • Laat warme lucht eerst uw auto uit, voordat u de airco aanzet. Een auto in de volle zon wordt warm. Zorg ervoor dat de warme lucht kan ontsnappen zodat uw airco niet meer hoeft te koelen dan nodig is.
  • Gebruik bij handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen. Voor een optimale warmtecirculatie en dus een koelere auto kunt u het beste de bovenste uitstroomopeningen gebruiken.
  • Gebruik de automatische modus / de climate control van uw auto. In de automatische modus modus gebruikt de airco een stuk minder brandstof dan wanneer u hem handmatig bedient.
  • Voorzie uw auto van thermische isolatie met getinte ruiten. Hoe meer glas, hoe meer opwarming door de zon. Door de zon te weren met getinte ruiten wordt uw auto minder warm.
  • Zet de airco 10-15 minuten voor aankomst op uw bestemming uit. Schimmels en bacteriën nestelen zich in de verdamper van de airco wanneer deze niet goed kan drogen. Door de airco op tijd te laten drogen kan dit worden voorkomen.
  • Gebruik uw airco ook als het koud en nat is. Ja u leest het goed. Dit houdt uw airco in goede conditie maar ook droogt het uw auto van binnen, waardoor beslagen ruiten verminderen.


Airconditioning. Niet alleen nuttig in de zomer, maar ook in de winter. Airco’s onttrekken vocht aan de lucht en geven u een droger interieur en schonere ramen. Gebruik uw airco dus het hele jaar door: beter voor uw auto en beter voor uw airco zelf.